Deze maand: mei plasticvrij

Deze maand zet Mei Plasticvrij voor de derde keer een burgercampagne op. Samen met partner Netwerk Bewust Verbruiken focussen ze op hoopvolle oplossingen. Heel wat mensen willen zich immers inzetten voor het milieu, voor een wereld zonder wegwerpplastic. 

Er zijn initiatieven die tonen dat het kan. Naast de gebruikelijke tips zet Mei PLasticvrij dit jaar dus ook lokale game changers in de spotlights. We moedigen iedereen aan hen te steunen en tegelijk in je eigen leven aan de slag te gaan. Dit wordt de campagne van de hoop.

Waarom deze extra uitdaging in corona times? 

Omdat het middenin- en post-corona het moment is om echt te gaan voor een duurzame wereld, en te tonen aan overheden en bedrijven dat dat is wat we willen. De lucht is al wekenlang blauw, helder en fris. Er is stilte buiten. Geen files. Voor het eerst is massaal de PAUZE-knop ingedrukt in ons leven. Hebben we kunnen voelen dat we heus niet zoveel (nieuwe) spullen nodig hebben, maar vooral: elkaar.

Omdat tijdens de coronacrisis meer dan ooit de mens zich als solidair wezen toonde. Mondmaskers stikken. Pizza’s voor de ziekenhuizen. Burenhulp. Brieven schrijven voor onze ouderen. Lokale winkels en horeca steunen. Hoevewinkels en groenteabonnementen die een ongezien succes kennen. Ja, de meeste mensen deugen. Het is onze natuurlijke reflex om samen te werken. We zijn geboren om te leren en te verbinden.

Omdat het nog steeds hard nodig is. Het zwerfvuil stijgt schrikwekkend tijdens de quarantaine. Plastic lijkt terug van weggeweest, omdat het hygiënischer voelt – ook al is het bewezen dat het virus langer leeft op plastic dan op textiel of karton. Globaal wordt er nog altijd steeds méér plastic geproduceerd. Het zit in onze lucht, waterwegen en voedsel. En toch blijven we massaal flesjes water kopen en plastic verpakkingen aan de kassa versluizen alsof er niets aan de hand is. Nu is de tijd om opnieuw te leren minder afval te hebben. Het is het uitgelezen moment om eraan te beginnen. We zitten thuis en hoe minder plastic, hoe minder rommel en des te meer plaats 🙂

Meer info op deze link. 

Facebook: @MeiPlasticvrij Instagram: @mei.plasticvrij