Zet de tijd stil

Het is weer bijna tijd om de klok een uur terug te draaien (dit jaar in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober) en dus laaien de discussies over winter- en zomertijd weer op. In maart dit jaar stemde het Europese parlement voor het stopzetten van de jaarlijkse tijdswissel in Europa. Tegen 2021 moeten alle Europese lidstaten beslissen of ze definitief voor winter- dan wel zomertijd kiezen. Een lichte meerderheid van de Europese burgers toont zich momenteel voorstander van een permanente zomertijd. Ook in een aantal Amerikaanse staten, onder meer in California, wordt gepleit voor de omschakeling naar zomertijd.

Niet noodzakelijk een goed idee, zeggen wetenschappers. Het is veel gezonder om het hele jaar door ’s ochtends op te staan met het zonlicht, zoals dat het geval is als je kiest voor wintertijd. We hebben nu eenmaal licht nodig tijdens het actieve deel van onze dag. De University of Southern California volgde gedurende vijf jaar 150.000 verpleegsters op. Bleek dat de nachtwerkers onder hen onder meer dertig keer meer kans hadden om diabetes type 2 te krijgen.

Voor stiltecentrum Waerbeke is de uurwissel dan weer het moment om aandacht te vragen voor de waarde van vertragen en verstillen. ‘Op deze Dag van de Stilte draaien we de klok niet één uur terug, we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil’, zeggen de organisatoren.
Meer info over de activiteiten hierrond op www.dagvandestilte.be.

Tekst: Anne Adé – Beeld: Shutterstock