Samen veerkrachtig: je staat er niet alleen voor!

De Wereldgezondheidsorganisatie organiseert de Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Al vier jaar is er een Vlaamse XL-versie.
Ook dit jaar ligt de focus tien dagen lang op het thema Samen Veerkrachtig. Stafmedewerker Marlien De Coen over we mogen verwachten.

Tekst: Anne Wislez – Beeld: Shutterstock

‘Mentaal welbevinden is belangrijk voor iedereen. We gaan allemaal wel eens door een moeilijke periode, na een ontslag, een overlijden, een scheiding, … Dan komt het erop neer de kracht te vinden om met die tegenslag om te gaan en je leven weer op rails te krijgen. Onze actie heet Samen Veerkrachtig. Mensen zijn vandaag meer op zichzelf teruggeworpen, we kunnen moeilijk over onze emoties praten of toegeven dat het eens minder gaat. Precies daarom is het belangrijk om er samen werk van te maken. En neen, je hoeft daarvoor geen therapeut te zijn. Gewoon naar elkaar luisteren, er zijn in moeilijk momenten, een schouderklopje geven… Het gevoel er niet alleen voor te staan, doet deugd. Tegenslag hoort gewoon bij het leven en het hoort er ook bij elkaar daarin te zien en te steunen.

Elk jaar zijn er naar aanleiding van de werelddag meer dan 300 activiteiten, van filmavonden over lezingen tot meditatiesessies. Om een ruimer publiek aan te spreken, roepen we dit jaar op om ook op veertocht te gaan: wandelingen of fietstochtjes die je veerkracht versterken. Dat kan een stiltewandeling zijn, een fietstocht met kleine opdrachten, of een luisteropdracht om met elkaar in gesprek te gaan… Verder zijn er individuele wandelingen en een boekje met tips en oefeningen om tijdens zo’n tocht te doen. Het lijkt ons leuk dat mensen al wandelend of fietsend met elkaar over de dingen des levens aan de praat geraken.’

Meer weten?

Samen Veerkrachtig, door de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid en partners, van 1 tot 10 oktober, op verschillende plaatsen in Vlaanderen. www.samenveerkrachtig.be