Mediteren is kinderspel

In een wereld waar alles snel-snel moet gaan, dient mediteren als een soort pauze-knop. Dit fantastische anti-stressmiddel, toegankelijk voor iedereen, is de ideale manier om te leren loslaten en stimuleert ook je vermogen tot empathie en concentratie. Er wordt zelfs gefluisterd dat volwassenen via meditatie hun kinderziel in stand kunnen houden.

Maar kan het kinderen ook wijzer maken? Christine Cornet, psychologe en kinderontwikkelingstherapeute, vertelt meer over de voordelen van mindful mediteren zelfs bij heel jonge kinderen.

Wat zijn de effecten van mindful mediteren bij kinderen?

Mindfulness heeft een invloed op het gedrag van kinderen, hun relaties met anderen en hun leervermogen. Kinderen kunnen op die manier leren hun impulsiviteit beter onder controle te houden. Tijdens ruzies met een vriend, broer of zus kunnen ze bijvoorbeeld besluiten om weg te gaan in plaats van te schreeuwen of te slaan zonder na te denken. Een ander voorbeeld: het is niet altijd makkelijk voor kinderen om te wachten tot een andere kind klaar is met spreken om zelf het woord te nemen. Mindfulness zal ze leren hun drang om te spreken uit te stellen en daarbij positief te blijven. Hoewel meditatie een effect kan hebben op hun schoolprestaties, zijn betere cijfers zeker niet het hoofddoel van mindfulness. De methode is vooral bedoeld om jezelf beter te leren kennen en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Hoe ben je ertoe gekomen om lessen mindfulness te geven aan kinderen?

Door mijn praktijk als therapeute besef ik dat kinderen, net als volwassenen, onder grote druk staan in de maatschappij van vandaag. Ze moeten steeds meer presteren, terwijl we als volwassenen vaak vergeten rekening te houden met wat ze ervaren en voelen. Daardoor verliezen veel kinderen het contact met hun emoties. Ze herkennen hun gevoelens niet meer en handelen automatisch, wat kan leiden tot impulsief, rebels of geremd gedrag. Mindfulness is een essentiële en nuttige tool om kinderen te helpen zichzelf te leren kennen en hun emoties te beheersen. Als verantwoordelijke voor de «Kids»- activiteiten van Aspria Royal La Rasante leek het me belangrijk na te denken over een activiteit die een positieve invloed heeft op kinderen en hun ontwikkeling in de wereld van vandaag. De Club biedt al meer dan honderd activiteiten aan voor de kleintjes (zwemmen, vechtsporten, tennis, dans …), maar er waren er nog geen die de focus leggen op lichaam en de geest zoals bij de volwassenen.

Hoe verloopt zo’n sessie?

Om te beginnen nemen we de tijd om elkaar te begroeten en om een specifiek thema uit de meditatie aan te snijden (ademhaling, bodyscan …). Dat doen we door spelletjes te spelen, verhalen voor te lezen en allerlei leuke activiteiten te doen. Je kan kinderen niet vragen lang stil te blijven zitten. Dat is gewoon onmogelijk. Na elke activiteit praten we om te achterhalen hoe ze zich voelen. Het doel is hen bewust te maken van wat ze hebben beleefd, zodat ze die ervaring kunnen gebruiken in hun dagelijks leven. Het is veel belangrijker dat de kinderen de dingen voelen dan dat ze een uitleg in woorden horen. Voor ik vertrek, geef ik ze een paar oefeningen voor thuis. En dan is het tijd om afscheid te nemen. Kinderen zijn heel spontaan, levendig en onvoorspelbaar. Dat maakt elke sessie ook zo rijk. Tijdens onze gesprekjes moeten we vaak lachen, maar er worden ook heel mooie dingen gezegd. En als een kind geen zin heeft om een oefening uit te voeren, dan is dat oké, zolang het maar respect heeft voor de anderen die de oefeningen wel doen. Mindfulness is ook respectvol en lief zijn voor jezelf en anderen.

Zou je mindfulness een soort gymnastiek van de geest kunnen noemen?

Het is inderdaad een soort gymnastiek in die zin dat je je gedachten leer herkennen wanneer ze opduiken, zonder ze te veroordelen. We hebben allemaal constant gedachten, dat is menselijk en volkomen normaal. Tijdens het mediteren heb je die gedachten ook. Het gaat er niet om ze tegen te houden, maar om ze te herkennen en terug te keren naar het mediteren.

Na verloop van tijd kan je door te mediteren je gedachten beter aanvaarden. Je leert ook erkennen dat een gedachte geen absolute waarheid is. We hebben elk onze eigen manier om te zien wat er om ons heen gebeurt. Er is dus niet één enkele manier om de realiteit om ons heen waar te nemen.

Wil je je kinderen laten kennismaken met mindfulness? Doe mee aan onze wedstrijd om een cyclus van 9 sessies aan van 1,5 uur ter waarde van € 275 te winnen.

Deze tekst is samengesteld in samenwerking met Aspria.
www.aspria.com