Moe?
 Laat de natuur je een handje helpen

Is je lichaam verzwakt, dan krijg je sneller donkere gedachten. En dat vreet energie. Goeie redenen om je lichaam een boost te geven in moeilijke tijden, zoals in de winter.

Als je last hebt van winterblues

Sint-Janskruid

Lichtgebrek werkt demoraliserend, net als donkere gedachten. Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft Sint-Janskruid jaren geleden al erkend voor zijn doeltreffendheid bij het behandelen van angst. De plant is geschikt voor mensen die somber zijn of snel piekeren. Je kan het kruid gebruiken als infusie, maar het is beter om het in capsulevorm in te nemen.

Als je last hebt van herfstmoeheid

Zeewater

De reserves die je lichaam tijdens de zomer heeft opgeslagen, zijn alweer opgebruikt. Ieder jaar opnieuw is dit de periode dat het allemaal wat trager gaat. Zeewater is heel rijk aan mineralen en sporenelementen, en werkt remineraliserend en regenererend. Gefilterd zeewater bestaat in de vorm van ampullen, om ‘s morgens gedurende vier tot twaalf weken op een lege maag te drinken. Zeewater is goed voor zowel kinderen als volwassenen, maar te vermijden bij hoge bloeddruk en een te snel werkende schildklier.

Als je je uitgeput voelt

Pollen en koninginnenbrij

Elke dag voel je je een beetje dieper wegzakken, en je slaagt er nog nauwelijks in te recupereren. Twee middelen die heel effectief zijn: stuifmeel en koninginnenbrij. Vergeet de wat moeilijk inneembare droge korrels stuifmeel waar je het vroeger mee moest stellen: vandaag kan je verse pollen gebruiken, zacht en smeltend op je tong als honing. Stuifmeel is antiseptisch, goed voor de darmflora en revitaliserend, beschermt je hart en bloedvaten én is een antioxidant rijk aan selenium. Een kuur omvat één eetlepel per dag gedurende drie tot zes weken. Koninginnenbrij is dan weer goed voor je energieniveau en doet je stress dalen. Een kuur duurt drie tot negen weken. Laat elke dag op een
lege maag een bolletje ter grootte van een dikke erwt onder je tong smelten. Raadpleeg een specialist bij allergische reacties.

Als je verkouden bent

Echinacea

Hoesten, verkoudheid, griep, angina: in de winter krijg je het soms hard te verduren. Zowel je neuskeel-oorzone als je immuunsysteem zijn dan verzwakt. In Noord-Amerika, waar echinacea (of zonnehoed) vandaan komt, is het de best verkochte natuurlijke remedie die je op elke leeftijd kan gebruiken. Dankzij zijn antivirale werking voorkomt en behandelt echinacea verkoudheid en griep, maar ook huidziektes of resistente schimmelinfecties. Echinacea is verkrijgbaar als capsule of als vloeibaar extract. Te gebruiken als preventieve maatregel, in korte, regelmatige kuren van tien dagen per maand. Als je ziek bent, verdubbel je de dosis, om de intensiteit en de duur van de infectie te verminderen.

Als je lijdt onder stress

West-Indische kers

‘Stadsstress’ (vervuiling, drukte …) kan je reserves aantasten, en dan komt een boost van pas. Een ideale oppepper is West-Indische kers of acerola. Het is de vrucht die het meeste vitamine C bevat (van1000tot5000mgvitCper100g vers fruit), een pak meer dan sinaasappel (50 mg) of kiwi (25 mg). De acerola’s zijn heel zacht en weinig agressief voor de maag, en ze verhinderen je niet om te slapen. Neem één of twee tabletten per dag. Combineer acerola gerust met een andere behandeling indien nodig.

Als je eetbuien hebt

Shiitake

Compenseer je je vermoeidheid door ‘s avonds naar chips of chocolade te grijpen? Geen goed idee, want zo raken ook je lever en maag uitgeput. Shiitakes zijn paddenstoelen van Aziatische oorsprong die het immuunsysteem versterken en cholesterolverlagend werken (ze gaan slechte cholesterol tegen). Ooit werden shiitakes als een soort levenselexir beschouwd. Vandaag worden ze in Europa en Azië onderzocht omdat ze de algemene conditie van ziekenhuispatiënten verbeteren, en dan vooral patiënten met hiv. Je vindt gedroogde shiitakes in exotische winkels. Je kan ze grillen, maar ook in omeletten of salades verwerken, of als bijgerecht serveren.

Als je overwerkt bent

Ginseng en eleutherococcus

Je staat altijd voor iedereen klaar, maar dat kan zich op den duur beginnen te wreken. Chinese ginseng en zijn Siberische neef, eleutherococcus, verhogen de weerstand tegen stress, koude en ontstekingsverschijnselen. Ze stimuleren bovendien het libido, het geheugen en de concentratie. De dosering verschilt naargelang de toedieningsmethode. Het is wel beter om de behandeling geleidelijk af te bouwen omdat een plotselinge stop kan leiden tot een bloeddrukval.

Wat als je een tekort aan co-enzym q10 hebt?

Co-enzym Q10 is een natuurlijke antioxidant die een belangrijke rol speelt bij de productie van intracellulaire energie en
die in het algemeen bijdraagt tot 95% van onze energiebehoeften. Het is aanwezig
in bepaalde voedingsmiddelen (sardines, makreel, haring, soja, noten, orgaanvlees en vlees) en wordt door ons lichaam in de lever aangemaakt. Die endogene productie is belangrijker dan wat we uit onze voeding halen, maar ze neemt wel af met de leeftijd. Tegelijk raken onze reserves uitgeput bij intensieve fysieke activiteit.

WELK VOEDINGSSUPLEMENT KIES JE BEST?

Q10 is een kristalvormige stof, oplosbaar in vet, waardoor die moeilijk door het lichaam opgenomen kan worden. Deze is, met andere woorden, weinig biologisch beschikbaar. Al meer dan 20 jaar voert Pharma Nord klinische studies met als doel efficiënte en kwalitatieve voedingssupplementen te produceren. Dankzij een erg gespecialiseerd productieproces is Pharma Nord erin gelukt Bio-Q10 te vervaardigen waarvan de actieve samenstelling een betere biologische beschikbaarheid oplevert.

Niet alleen de speciale zorg gedragen tijdens het productieproces van het middel is bepalend voor de hoeveelheid Q10 die door ons lichaam opgenomen wordt ook welke dosis en het aantal innames per dag zijn van belang. Op grond van resultaten van meer dan 80 onderzoeken is de kwaliteit, veiligheid én werkzaamheid van Bio-Q10 bewezen.

Opmerkelijk is dat de doeltreffendheid van Bio-Q10, één van de meest gedocumenteerde Q10 producten, in meer dan 40 landen over de hele wereld herkend is. Bio-Q10 bevat het co-enzym Q10 onder de vorm van ubiquinone en de nieuwe formule BioActive Q10 bevat de gereduceerde vorm van Q10 gekend onder de naam van ubiquinol.

Danzij de speciale ontwikkelingsprocedure van BioActive Q10 is Pharma Nord erin geslaagd ubiquinol te beschermen tegen licht en oxidatie. BioActive Q10 brengt je lichaam tot beweging en boost je energie!

Q10_NLBis

Bio-Q10 en BioActive Q10 worden zowel bij de apotheek als in de parapharmacies verkocht.

Goed nieuws ! er is nu een promotie-aabieding van 60 capsules en 20 gratis voor een verpakking BioActive Q10 50mg (Referentie CNK 3380-706) of 100mg (Refrentie cnk 3380-672)
Meer weten? lees: www.pharmanord.be/producten/bioactive-q10-100mg

Dit artikel kon gerealiseerd worden in samenwerking met PharmaNord.
www.pharmanord.be