Polyamoreuze relaties, trend of taboe?

Maar

… het is geen rozengeur en maneschijn. In bepaalde kringen wordt lyrisch gedaan over deze relatievorm. ‘Het moet kunnen.’ ‘Vrijheid, blijheid.’ Laat je niet verblinden door mensen die niet bereid zijn de schaduwkanten onder ogen te zien. Tenminste, als je het bekijkt als een geëngageerde, volwaardige relatievorm. Deze relatie(s) tot een goed einde brengen vraagt een erg volwassen levenshouding, veel zelfkennis en een sterke zelfliefde. Ken je jezelf en je geliefden hierin goed genoeg?

… vaak is één van de partners meer voor polyamorie te vinden dan de andere. Dat kan zorgen voor een onevenwicht en spanningen. Problematischer wordt het als iemand zich onder druk laat zetten om de exclusiviteit van een intieme relatie op te geven om overspel goed te praten.

… jaloezie, overspel en liefdesverdriet worden niet minder pijnlijk als je van meerdere mensen tegelijk houdt. Geheimen in een relatie waarin alles bespreekbaar is, zijn misschien wel extra kwetsend.

… je moet alles zelf uitvinden. Er bestaan geen hotelkamers voor drie geliefden, het is niet overal aanvaard om meerdere partners tegelijk te hebben, noch kan je een huis kopen, trouwen of een kind krijgen met zijn drieën of vieren. Dit kan leiden tot ingewikkelde situaties: van zwanger worden van je secundaire partner en daardoor moeten scheiden van je echtgenoot, tot twee partners meenemen naar het kerstfeest van je oma.

… kinderen kunnen polyamorie niet altijd plaatsen. Als ouder heb je twee opties. Of je verzwijgt het voor je kinderen, maar vaak voelen die onderhuids veel meer aan dan je denkt. Of je vertelt het hen, maar dan zitten zij met een geheim tegenover hun klasgenootjes of moeten ze gewapend zijn tegen eventuele negatieve reacties.

… polyamorie is een dagtaak. Nu al moeite om de balans te vinden tussen werk en privé en om een relatie, hobby’s, familie en vrienden in te puzzelen na de werkuren? Weet dan dat elke extra relatie nog meer tijd en energie zal vergen. Hierdoor bestaat het risico dat we minder geëngageerd en betrokken zijn in een polyamoreuze relatie.

Kortom: als polyamorie voor jou echt goed voelt, laat je dan niet afschrikken door de maatschappelijke norm. Stort je echter niet lichtzinnig in een polyamoreuze relatie, zeker niet als er kinderen in het spel zijn.

Meer lezen? Ik hou van jou en jou en jou van Nathalie Cardinaels (Pelckmans Pro, 2019)