Deep dive into yoga

Met onze drukke hoofden en agenda’s kunnen wij wel een body&mind-weekje gebruiken … Op Tenerife dompelen we ons onder in een intens bad van yoga, mindfulness, actieve meditatie en soundhealing, en we komen helemaal zen thuis. Namasté!

Tekst Tanja Dierckx – Foto’s Maryse Kuypers

We bevinden ons op het grootste Canarische eiland, gekend voor zijn immer zachte klimaat, met de meeste zonuren in het zuiden. Dat laatste is tegelijk een vloek, want wie Tenerife een beetje kent, weet dat de zuidkant een absolute no-go is voor liefhebbers van rust en natuur. Denk aan Playa de las Américas en Los Cristianos: volgebouwd, druk en weinig authentiek. Onze bestemming, het Abama Wellness Resort, ligt iets daarboven en dus wel degelijk aan de zuidwestkust, maar het blijkt zo’n groot domein dat je gerust kunt spreken van een oase van rust in het toeristische circus. Het wordt omzoomd door subtropische tuinen en groene golfterreinen en is dan ook prachtig. Het uitzicht is overal grandioos, met zicht op de blauwe oceaan en in de verte het buureiland La Gomera.

Mindfulle kick-off
De meeste mensen komen naar Abama om te golven of te tennissen, maar wij nemen hier deel aan de allereerste Abama Wellness Week. Denk nu vooral niet aan stoombadjes, pakkings en massages, want tijdens dit vierdaagse programma ‘Mind, body & energy’ zullen we er vooral een flinke yoga-lap op geven. Met ruim een dozijn deelnemers, vooral vrouwen, komen we om acht uur ’s morgens samen in het Abama Stadium, een grasveld op een paar honderd meter van de receptie, naast het Abama Kids Camp, waar je desgewenst je kroost kunt droppen. De eerste sessie gaat vooral over ademen, iets wat veel mensen tijdens fysieke inspanningen vergeten te doen. Dus leren we technieken om de kracht van onze ademhaling te benutten in functie van onze mentale focus.

Op deze “mindful breathing” gaan we om elf uur verder in de volgende workshop. Psychologe Devi Pereyra leert ons de beginselen van mindfulness: het observeren van gedachten en gevoelens zonder ermee samen te vallen of er een oordeel over te vellen. ’s Middags om drie uur maken we kennis met ayurveda yoga en om vijf uur staat er een sessie stretch & unwind op het programma. Om kort te gaan: op die vier dagen komen we vijftien keer samen om een uur te bewegen. Het is een kort maar best intensief programma, zeker als je tussendoor nog baantjes wilt trekken in het zwembad.

Ayurveda in een notendop
Van alle yoga teachers die we tijdens de vierdaagse leren kennen, maakt Danah Blanco op mij de sterkste indruk, omdat ze zo vredig in het leven staat en er ook nog eens topfit en kerngezond uitziet. Ze lijkt wel een levende reclame voor de ayurveda, vertaald “de kennis van het leven”, een oeroud Indiaas medisch systeem om je innerlijke balans te bewaren. Danah stelt deze leer tegenover de filosofie in ons Grieks-Romeinse tijdperk, omdat het antwoorden geeft over de grote vragen van het leven, en dan vooral: hoe leid je dat leven en hoe verhoud je je tot anderen? Je dagelijkse routines, wat je eet en drinkt en hoe je slaapt zijn de eerste sleutels tot innerlijke balans, geeft ze mee. En alles wat je op één domein doet, heeft impact op de andere.

Van de drie dosha’s hebben de meesten onder ons al gehoord, maar nieuw voor mij is dat deze typologie een dynamisch gegeven is: vata, pitta of kapha – of een mengvorm daarvan – geeft gewoon je actuele status aan en kan dus veranderen in de loop van je leven. Maar er is meer. ‘We are what we digest’, je bent wat je verteert, zegt de ayurvedische leer. Ons innerlijk vuur “agni” verbrandt alles wat we tot ons nemen via onze mond, maar ook door onze ogen en oren en via onze huid (verteren is dus meer dan eten!). Ayurveda spreekt over vijf lichamen: fysiek, energetisch, mentaal, intellectueel en spiritueel. Als je één van die lichamen raakt, raak je ze allemaal. Uiteindelijk zie je die impact op een symptomatische manier in je fysieke lichaam, wat wij “ziekte” noemen. De ayurvedische geneeskunde probeert in te grijpen voordat het zover komt.

Wat ik vooral onthoud, is dat in deze leer alles op zelfkennis is gericht en dat het beoefenen van ayurvedische yoga je vijf lichamen samenbrengt. ‘I want to bring your bodies down to earth’, zegt Danah. En zo vertrekken we vanuit child pose voor een sessie waar we allemaal zeer gegrond uit komen. En dat is heerlijk.

Bananenfamilie
Van alle yogasessies neemt Caroline Mason de helft voor haar rekening. Zij kwam speciaal overgevlogen van het Engelse Nottingham om de holistische voordelen van yoga met ons te delen. Deze kleine, hippe blondine is influencer en ambassadeur van het eco-conscious fitnessmerk Yogi Bare. In haar sessies behoudt Caroline de balans tussen inspanning en relaxatie. Ook voor haar is yoga een filosofie, en veel meer dan een fysieke work-out. Ze ziet het als een healing tool: je kunt je via yoga steeds weer verbinden met je innerlijke paradijs. En je gebruikt de kracht van asana’s en pranayama’s als leidraad: ‘Life is like the ocean, yoga helps you surf the waves.’ Ze begeleidt ons bij yinyoga, een langzame en relaxerende vorm die de spieren stretcht …

LEES VERDER IN PSYCHOLOGIES, NU IN DE WINKEL …