Uitgetest: Bevrijd je creativiteit

Niet dat journaliste Hade Wouters in zichzelf een grote kunstenares vermoedt, maar toch trok het boek The Artist’s Way, een programma om in twaalf weken je inspiratie terug te vinden, haar aandacht. Ze ging de uitdaging aan om creatieve blokkades in zichzelf aan te pakken en schreef zich in voor de workshop van Fré Dekkers. Vraag is: hoe bevrijd je de creatieve stroom in jezelf zodat je je leven meer kan shapenzoals je het wenst?

Tekst: Hade Wouters – Beeld: Shutterstock

 

De eerste weken zijn mijn ochtendpagina’s mopperpagina’s. Alle ergernissen uit mijn relatie en mijn werk vloeien vlot uit mijn pen. Dat lucht op, ik word er een leuker mens van.

Het is koud en donker. Mijn buurvrouw geeft me iets door dat ik niet kan zien. Ik schrik als ik iets zachts voel met een fragiel botje er in. De staart van een vos. De maan is vol, ik bevind me in de duinen met een groep mensen die ik niet ken. Hoe ben ik hier beland?

Het antwoord is dat ik een date heb. Met mezelf. Ik volg het twaalfwekenprogramma The Artist’s Way (TAW). Een programma ontwikkeld door Julia Cameron, de ex-vrouw van Martin Scorsese, die een methode ontwierp om creatieve blokkades te doorbreken, in 1992 uitgegeven als boek. Ik beschouw mezelf niet als een geblokkeerd kunstenaar. Ik heb geen bijzonder talent voor knutselen, tekenen en schilderen. Maar ik schrijf graag. En ik heb duizend-en-één plannetjes die ergens in de koelkast zitten, omdat ik niet geloof dat ik ze kan waarmaken. Toen TAW op mijn pad kwam, besloot ik niet mijn creatieve maar mijn existentiële blokkades te lijf te gaan.

Over ochtendrituelen en afspraakjes met jezelf

Het programma berust op drie pijlers: je schrijft dagelijks je morning pages, gaat wekelijks op een date met jezelf én je werkt je doorheen twaalf hoofdstukken (tekst en oefeningen). Ik ga trouw aan de slag met mijn morning pages, een vorm van free writing. Elke ochtend maak ik mezelf een kopje koffie, nummer en dateer ik drie lege pagina’s en schrijf ik alles wat maar in me opkomt. De eerste weken zijn mijn ochtendpagina’s mopperpagina’s. Alle ergernissen uit mijn relatie en mijn werk vloeien vlot uit mijn pen. Dat lucht op, ik word er een leuker mens van. Meestal besef ik tijdens het schrijven ook mijn eigen aandeel of dat ik er anders naar kan kijken. Na een tijdje begin ik plannen te maken in mijn pages. Ik onderscheid prioriteiten, denk door over bepaalde thema’s en ik begin mezelf met mildheid te benaderen. De bewustwording in mijn morning pages heeft enorm veel effect op mijn dagelijks leven. Het schrijven helpt om de verbinding met mezelf te versterken.

Ik leer het nog, die wekelijkse date met mezelf. Niet eenvoudig in het begin, maar van iemand die vaak zegt ‘maakt niet uit, kies jij maar’, word ik iemand die goed weet wat ze wil.