Meer grip op je tijd?

‘Ik merk dat “diep werk”, werk waarvoor je tijd en aandacht nodig hebt, de kern wordt van mijn dagen, in plaats van van taakje naar mailtje naar appje naar telefoontje te hoppen’

Eindelijk ‘diep’ werken

Kelly Deriemaeker en Anouck Meier hebben op basis van verschillende productiviteitsboeken en -systemen die ze gelezen en uitgetest hebben, een compleet systeem gemaakt dat ik in de cursus stapsgewijs toepas op mijn eigen situatie. Sommige elementen gaan me te ver, zoals de themadagen: een dag waarin je je beperkt tot één activiteit, zodat je niet moet switchen tussen taken. Daarvoor is mijn aandachtsspanne te kort. Ik kan bijvoorbeeld enkele uren in een flow schrijven, maar geen acht uur lang, dus ik wissel schrijven graag af met klussen waar ik minder focus voor nodig heb.

Maar het is heerlijk te merken dat er rust en structuur komt in mijn leven, doordat ik de regie neem en weldoordacht keuzes maak en plan. En misschien is het mooiste wel dat ‘diep werk’, werk waarvoor je tijd en aandacht nodig hebt, de kern wordt van mijn dagen, in plaats van van taakje naar mailtje naar appje naar telefoontje te hoppen. De enorme stapel te lezen boeken en de map vol goede ideeën komen eindelijk in het vizier!

Wijsheid aan de keukentafel

Baas over eigen tijd werkt goed als je zelfstandige bent, freelancer of werknemer met ruimte om je eigen werkdagen in te delen. Ook als je huisvrouw bent, kan je er je voordeel mee doen, vermoed ik. Als je binnen een team functioneert waarin je minder grip hebt op je eigen planning, zou je principes uit het systeem kunnen ‘adopteren’ als team. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen afspreken om elke dag een blok van twee uur diep werk te plannen waarin je elkaar niet stoort en geen overlegmomenten plant.

Kelly Deriemaeker en Anouck Meier zijn geen gelikte goeroes die me een schitterend plaatje voorhouden waarin ik zonder iets te moeten doen, fantastische resultaten boek. Het zijn echte vrouwen, die met dezelfde dingen worstelen als ik, en me vol vuur en met een grote dosis nuchterheid vanaf hun keukentafel toespreken en meenemen in een perspectief dat eerst een droom lijkt, en later steeds meer mijn dagelijkse realiteit. Ik merk dat ik meer grip ervaar op mijn werk en mijn tijd, daardoor ik ook duidelijker communiceer, bijvoorbeeld met mijn partner, en ook meer kan genieten van de vrije tijd die er is. Voorheen was de tijd met mijn kinderen vaak besmet door dat zeurende to-dolijstje achterin mijn hoofd. Nu zit dat lijstje in mijn systeem en kan ik het daarmee ook loslaten op de momenten dat ik niet aan het werk ben.

Het blijft een uitdagende levensfase waarin alles tegelijk lijkt te gebeuren, zie ik bij mezelf en bij vrouwen om me heen. Maar met behulp van deze cursus kan ik aanvaarden dat het nog vijftien jaar duurt voor het wat rustiger wordt, en tegelijkertijd het beste maken van de tijd die beschikbaar is. Een tijdsbaas, ik? Dan toch!

Meer weten?

www.werkenleven.org/baasovereigentijdcursus