Dé truc om los te laten bestaat helaas niet, maar jezelf erin trainen kan wel. Deze oefeningen en ideeën zetten je op weg.

1. De regel van de helft

‘Als ik maar de helft van de inspanning zou leveren, zou ik dan nog steeds tevreden zijn met het resultaat?’ Die vraag stelt influencer Anne Cornut zich elke dag. Als ondernemer en (plus)mama van zeven kinderen heeft ze altijd veel ballen in de lucht te houden. Haar strategie? Van loslaten een levensstijl maken. “De regel van de helft” helpt haar daarbij. Want hoe vaak houden we niet vast aan regels die we onszelf opleggen?! Ze verduidelijkt het met een praktisch voorbeeld. ‘Stel, jij hebt thuis geleerd dat je elke week de lakens moet verversen. Dat is prima, maar daar kruipt ontzettend veel tijd in, zeker als je – zoals ik – wel wat bedden in huis hebt. Dus wat als ik hierop de regel van de helft zou toepassen en eens test wat het resultaat is als ik dit maar om de twee weken zou doen? Is het verschil groot? Slaap ik die tweede week slechter? Is het onaangenaam om in die lakens te liggen? Stink ik? Is het antwoord op al die vragen “nee”, dan loont het de moeite om de regel van de helft toe te passen en in plaats van wekelijks slechts om de twee weken de lakens te vervangen.’ Het levert Cornut tijd en energie op. Tijd en energie die ze kan gebruiken voor de dingen die ze belangrijker vindt en waar ze bewust voor kiest.

Heb je het lakens vervangen tot een minimum herleid? In haar boek Laat het los deelt Cornut een lange lijst met ideeën waarop je de regel van de helft zou kunnen toepassen: van ‘elk jaar een verjaardagsfeestje voor de klas van elk kind’ tot ‘elke mail die je krijgt binnen de 24 uur beantwoorden’. Wedden dat er geen ramp gebeurt als je die strenge principes maar half zo streng maakt? Deze methode – kijken wat er gebeurt als je dwingende gedachten bewust overtreedt – heet “responspreventie” en is niet alleen doeltreffend voor huis-tuin-en-keuken-dwanggedachten, maar wordt ook echt gebruikt bij de behandeling van OCD-patiënten.

Bron: Laat het los, Anne Cornut (Pelckmans 2024)

2. Laat ze maar denken

‘Laat ze denken wat ze willen. Dat verandert niets aan wie je bent, aan wat je hebt bereikt of aan je recht beslissingen te nemen waar je blij van wordt.’ Wanneer zelfhulpgoeroe Mel Robbins, gekend van De 5 seconde regel, hoort dat haar vriendinnen op weekend zijn gegaan zonder haar, voelt ze zich gekwetst. Het is haar echtgenoot die haar erop wijst hoeveel energie er zo gaat naar een situatie waar ze toch geen controle over heeft. In haar nieuwe bestseller Let them – met 1,2 miljoen verkochte exemplaren op een maand in Amerika de meeste succesvolle lancering van een non-fictieboek ooit – verpakt Mel Robbins het inzicht dat je maar beter stopt met je druk te maken om wat anderen denken, zeggen of doen in een aantrekkelijk nieuw jasje. “Laat ze” luidt het mantra. Maar die “laat ze” is geen superieure onverschilligheid of passief bij de pakken blijven zitten. Als je niet langer piekert over de mening of het gedrag van anderen, komt er energie vrij. En die kun je gaan inzetten voor waar jij bewust voor kiest. “Laat me” in plaats van “laat ze”: ‘Laat me verantwoordelijkheid nemen voor wat ik wil in mijn leven.’ Baanbrekend is het niet wat Mel Robbins schrijft – de stoïcijnen hadden soortgelijke inzichten –, maar deze keynotespeaker weet het aanstekelijk aan de man te brengen! Er zijn bovendien nog relativerende zinnetjes waarmee je jezelf kunt toespreken, zoals: ‘Hoe belangrijk is dit voorval echt?’ of ‘Moet ik echt mijn gelijk halen?’ bij een discussie… Zulke zinnetjes kun je gemakkelijk integreren in het leven van elke dag én ze bevatten veel groeipotentieel. Door ze regelmatig toe te passen word je namelijk wijzer!

Bron: The let them theory, Mel Robbins (Kosmos Uitgevers 2024)

3. 30 dagen geen contact

Wie of wat is het moeilijkst om los te laten? Er bestaat voor zover wij weten geen ranglijst, maar mocht die er zijn, dan zouden ex-partners weleens hoog kunnen scoren. In The let them theory gaat Mel Robbins er dieper op in. Haar vuistregel luidt: dertig dagen lang geen contact. ‘De reden hiervoor is dat elk contact (een foto zien, zijn stem horen) alle oude patronen in je zenuwstelsel zal activeren en je echt zal dwingen een stap terug te doen in het proces om te leren leven zonder deze persoon.’ Je mag, nee, je moet rouwen, zegt Robbins. ‘Droefheid is een mentaal gezonde reactie op liefdesverdriet.’ Maar je kunt dus wel een aantal dingen doen om het proces van loslaten te vergemakkelijken, zoals alle zichtbare herinneringen opbergen en je slaapkamer opfrissen.

Bron: The let them theory, Mel Robbins (Kosmos Uitgevers 2024)

4. Doorbreek blokkades met een ritueel

‘Schrijf het van je af in een brief.’ Het wordt soms gepresenteerd als dé manier om iets los te laten. En er valt wel wat voor te zeggen, sommige mensen slagen er effectief in om geblokkeerde emoties met een brief van zich af te schrijven, anderen hebben een therapeut nodig als getuige én facilitator van die emoties. Maar er zijn nog loslaatrituelen. In De kracht van het ritueel geeft Casper ter Kuile inspiratie. Ter Kuile is oprichter van Sacred Design Lab, een hub voor spirituele innovatie. Hij heeft het onder meer over SoulCycle, intense spinninglessen in groep tijdens dewelke instructeurs grote levensvragen stellen. Die zorgen ervoor – dankzij een combinatie van het rituele karakter en de fysieke inspanning – dat emoties loskomen. Deelnemers moeten vaak huilen: ‘Als onze zintuigen worden overweldigd door luide muziek en duisternis, breekt de fysieke inspanning door onze opgeworpen barrières heen en staan we open voor echte verbinding.’ SoulCycle bestaat (nog) niet in België, maar in groep of met een vriend een trektocht maken of crossfi tten kan volgens Ter Kuile hetzelfde e ect hebben. ‘Het gaat erom dat je een manier vindt om tijdens of vlak na een gedeelde, uitdagende fysieke inspanning over belangrijke vraagstukken na te denken.’

Bron: De kracht van het ritueel, Casper ter Kuile (Prometheus 2020)

5. Laat het loslaten los

Het summum van loslaten? Dat is het loslaten zelf loslaten. Het is het ideaal van het taoïsme. De taoïsten zeggen immers: wie zich op het loslaten fi xeert, houdt toch aan zaken vast. Voor de Chinese filosofen hoort dit bij het ideaal van de wu wei, letterlijk “niet doen”. Hoe je dat in de praktijk brengt? Hou je agenda leeg, volg je buikgevoel en omarm verrassingen. Het idee is dat als je met de stroom mee beweegt, je veel minder geneigd zult zijn om dingen vast te houden.

Tekst: Katrien Elen